Şaban Ayı İbadetleri Nelerdir? Şaban Ayı Namaz, Zikir ve Duaları

Şaban Ayı İbadetleri Nelerdir? Şaban Ayı Namaz, Zikir ve Duaları
Üç aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan'ın ikincisi olan Şaban ayı, İslam alemi için mübarek aylar arasında yer almaktadır. Ramazan'ın başlangıcını müjdeleyici olan bu ay, aynı zamanda içerisinde Berat Kandili'ni de barındırmaktadır.

Müslümanların günahlarından beraat ettiği Berat gecesi ve Müslümanların kıblesinin Kabe olması Şaban ayında gerçekleştiği için bu ay çok faziletlidir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in Ramazan ayından sonra en çok oruç tuttuğu ay olarak rivayet edildiği için mümkün olduğunca ibadetle geçirilmesi tavsiye edilmektedir.

Bu mübarek ayda oruç tutmak, kaza ve nafile namazları kılmak, sadaka vermek, tövbe etmek ve bunları Allah'ın rızasını kazanmak ve günahların affedilmesi için yapmak en faziletli ibadetler arasında yer almaktadır.

Hz. Peygamber (s.a.v.), başka bir hadis-i şeriflerinde ise; "Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazanda ümmetimin ayıdır." buyurarak bu ayların manevi feyzine işaret buyurmuşlardır.

ŞABAN AYINDA OKUNACAK DUALAR

Üç aylar girdiği zaman Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle dua ederdi:

اَلّهُمَّ باَرِكْ لَناَ فِي رَجَبَ وَ شَعْبَانَ وَ بَلَّغْنآَرَمَضاَنَ

Allahümme bariklena fi Recebe ve Şaban ve belliğna Ramazan.

Ya Rabb, recep ve şaban ayını bizim için bereketli kıl, mübarek eyle ve bizi ramazan ayına ulaştır.

ŞABAN AYINDA KILINACAK NAMAZ

Şâbanın on beşinci gecesinde (Berat Gecesi) müslümanların Allah tarafından bağışlanacağı umulduğundan bu gecenin özellikle ihya edilmesine ayrı bir önem verilmiştir.

Berat gecesi (Şaban ayının 15. gecesi) kılınacak namaza Salat-ül-hayr (Hayır Namazı) denilmektedir. Hayır namazı 100 rekattır. Bu namazın her rekatında Fatiha suresinden sonra on defa İhlas suresi okunmaktadır.

100 Rekatlık Namaza "Ya Rabbi,senin rıza-i şerifin için namaza.Beni afv-ı ilahine,feyz-i ilahine mazhar eyle. Kasveti kalpden,dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süeda(iyiler) defterine kaydeyle." diyerek niyet edilir. Bu şekilde niyet edemeyenler "hacet namazına,hayır namazına" diye niyet edilebilir.

Her rek'atte bir Fatiha 10 ihlası şerif okunur. İki rek'atte bir selam verilerek 100 rek'ata tamamlanır. 100 rek'at namazı ara vermeden kılmak şart olmamakla birlikte dinlenerek kılınabilir.
 
ŞABAN AYINDA ÇEKİLECEK TESBİH VE ZİKİRLER

Şaban ayının ilk 10 günü 100 defa 'Subhânallâhi'l-Latîf Celle şanüh'

Şaban ayının ikinci 10 günü 100 defa 'Subhânallâhi'r-Razzâk Celle şanüh'

Şaban ayının son 10 günü 100 defa 'Subhânallâhi'l-Azîz Celle şanüh'
Daha yeni Daha eski