Zamanı Etkili Kullanmanın 6 Yolu

Zamanı Etkili Kullanmanın 6 Yolu

1-Gününüzü planlayın


Zamanı etkili kullanmanın en önemli yöntemlerinden biri o günün öncesinde planlama yapmaktır. Bir gün öncesinde akşam yarım saat de olsa bir gün sonrasını planlamak, o günkü iş yoğunluğunuz arasında size kalan bölümü etkili ve daha doğru değerlendirme imkanı sağlar.

Günlük planlama, haftalık planmadan bu konuda daha etkilidir. Günbegün değişen yoğunluk ve sorumluluklar arasında o günün bir gece öncesinden plan yaptığınızda spontane gelişen durumlar planınızı daha az bozacaktır ve böylelikle gününüz planladığınız şekle daha uygun ve daha düzenli geçecektir.

2- Güne sabah namazıyla başlayın

Günün en verimli vakti, güneşin doğuşuyla birlikte başlayan ilk yarım saatlik zaman dilimidir. Bu vakti uyanık bir halde geçirmek güne daha dinç bir şekilde başlamanızı sağlayacaktır.

Günlük yaptığınız plan doğrultusunda kısa ve küçük işlerinizi bu vakitte halledebilirsiniz. Güne, planladığınız bazı işleri halletmiş bir şekilde başlamak hem psikolojik olarak güne pozitif bir şekilde başlamanızı sağlayacak hem de gün içerisinde halletmeniz gereken bazı işleri aradan çıkarıp yoğunluğunuzu azaltacaktır.

3- Önceliklerinizi tespit edin

Yaptığınız günlük plana her seferinde sadık kalamayabilirsiniz. Gün içinde gelişecek spontane durumlar yer yer sizi yaptığınız planların dışında bırakacak, gün içerisinde yapmayı planladığınız işlerin sarkmasına sebep olacaktır.

Bu durum bazen sizi plan yapmaktan soğutabilir. Tamamlamayı planladığınız işlerin yarım kalması size düzeninizi bozduğunuzu ve bir düzen tutturamadığınızı hissettirecektir. Ancak bundan kaçış ne yazık ki mümkün değildir. Bu yüzden önceliklerinizi belirlemeniz ve önce bu işlere girişmeniz önemlidir. Gününüz planladığınız gibi gitmese bile önceliğiniz olan işleri halletmeniz gününüzün daha doğru geçmesini sağlayacaktır.

4- Gün içerisinde, gidişatınızı kontrol edeceğiniz odak noktaları belirleyin

Gün içerisinde, yaptığınız planlar doğrultusunda hareket ederken gidişatınızı görebilmek için kendinize odak noktaları belirlemeniz, planlarınız doğrultusunda ilerlemenizde size yardımcı olacaktır.

Namaz vakitleri, günün bölümleri ya da yemek saati gibi belli başlı zamanları kendinize odak noktası olarak belirleyebilirsiniz. Yaptığınız planlar doğrultusunda bir işe başlarken bu odak noktalarına göre o işin maximum bitiş zamanını belirlemeniz; bir günlük zaman dilimine nispeten daha dar bir zaman aralığında çalışarak boşlama ya da geçiştirmelerin önüne geçecek ve bu zaman aralıklarına göre koyduğunuz hedeflerle gidişatınızı daha iyi kontrol edeceksiniz.

5- Kendinizi Ödüllendirin

Planlarınız doğrultusunda yaptığınız işleri sonunda gerek verdiğiniz molalarla gerekse ekstradan kendinize birşeyleri hak tanıyarak ödüllendirin.

Zamanı etkili bir şekilde kullanarak planlarınız doğrultusunda işlerinizi bitirirken bunun size verdiği yorgunluğa karşı kendinize extradan mola zamanı tanıyarak, birşeyler ikram ederek ya da seçeceğiniz bir takım şeylere hak tanıyarak kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Bu size motivasyon vererek bu süreci daha iyi bir şekilde yürütmenize sağlayıp sizi bıktırmayacak ve zamanınızı planladığınız doğrultuda daha etkin bir şekilde kullanmanıza olanak sağlayacaktır.

6- Gününüzü kaydedin

Günün sonuna geldiğinizde gün içerisinde yaptığınız işleri değerlendirmek için bir yere kaydedin.

Bunu yaparken en başa gün içerisinde saat kaçla kaç arası ya da kaç saat boyunca işte, okulda… olduğunuzu yani ölü zamanınızı belirtin. Böylelikle günbegün değişen yoğunluğunuz arasında ne kadar vaktinizin olduğunu ve kalan bu vakti neler yaparak nasıl değerlendirdiğinizi görebilirsiniz.

Böylelikle zamanınızı etkin kullanıp kullanmadığınızı görerek kendinizi daha doğru bir şekilde muhasebe edebilir ve gün içerisindeki yoğunluğunuzu ve buna göre belirlediğiniz planlarınızı gözden geçirerek düzenleyebilirsiniz.
Daha yeni Daha eski