Elif Vav Anlamı Nedir? Elif Vav Harfinin Hikayesi

Elif Vav Anlamı Nedir? Elif Vav Harfinin Hikayesi

Elif ve vav harflerinin göze hitap eden estetik görünümünün yanı sıra insanı etkileyen derin anlamları vardır. Elif vav harfi insana huzur verir. Elif ve Vav harfleri aksesuar tasarımında sık kullanılan simgelerdir. Tasavvuf sanatında “Vav” kainatı, “Elif” ise kainatın anahtarını temsil etmektedir.

Elif Harfi Anlamı

Elif:
Bilindiği üzere arap ve fars alfabesinde ilk sırasında yer alır ve Kuran-ı kerim elif harfi ile başlar. Elif harfinin en önemli özelliği her zaman tek ve dik yazılmasıdır.

Bir inanışa göre elif alfabenin ilk harfi olduğu için diğer harflerin ve varlıkların da sebebidir. Tasavvuf sanatında Elif harfi Allah’ın simgesidir.

Vav Harfi Anlamı



Vav: Estetik açıdan ilgi çekici bir görünüme sahip vav harfinin anlamı da elif kadar etkileyici ve derindir. Bu harf düz bir çizgiden oluşmaktadır ve noktası yoktur. Kendisinden sonra gelen hiçbir harf ile birleşmemektedir. Bu özelliği de “Vahdet”i temsil ettiğinin göstergesidir. Vav Ebced alfabesinin altıncı harfidir. İslamda vav harfinin anlamı imanın altı şartını simgelemektedir.

Eski dönemlerden bu yana oldukça kıymetli kılınan bu harf kimine göre edeptir. Kimine göre insanoğlunun secde ederken ki aldığı teslimiyet halidir. Vav harfi Allah ile kulun secdede yalnız kaldığı anını simgeler. Kısacası kulun Allah ile olan yakınlığıdır.

Öte yandan bu harf görünümüne dikkatli bakıldığında anne karnındaki cenin pozisyonunu andırmaktadır.

Daha yeni Daha eski