Sevde bint Zem’a

Sevde bint Zem’a

Sevde bint Zem’a. İsminin anlamı, “Kara ve esmer” demektir. Miladi, 577 yılında dünyaya gelmiştir.

Efendimiz’in (sas) ikinci eşidir. Sevde validemiz ilk eşi olan Sekran b. Amr ile beraber iman etmişlerdir. Fakat Mekkeli müşriklerden zulüm ve işkence görürler. Sekran vefat edince, Sevde validemiz altı çocuğu ile dul kalır. O sırada Efendimiz (sas) de altı çocuğu ile tek kalmıştır. Bu durumu fark eden Havle binti Hakim isimli hanım sahabi, Efendimiz’in (sas) yanına gelip Sevde validemizi tavsiye etmiştir.

Efendimiz (sas) Sevde validemiz ile evlenerek, hem onu Mekke’li kafirlerin zulmunden kurtarıp, altı çocuğu ile himaye ediyor. Hem de kendi çocuklarına bakacak bir hanım ile evlenmiş oluyordu. Bu evlilik zamanında Efendimiz (sas) 52 yaşında, Sevde validemiz ise 46 yaşında idi.

Efendimiz’in (sas), Sevde validemiz ile yapmış olduğu bu evlilik neticesinde çocuklarının bakımı konusunda sırtından büyük bir yük alınmış olunuyordu. Nasıl bir yük derseniz? Bilindiği gibi Efendimiz (sas) İslam’ı yaymak için Taif’e gittiğinde çocuklarını Sevde validemize emanet ederek gönül rahatlığı ile Mekke’den ayrılmıştır. Taif’te yaşadığı bunca sıkıntının yanında “Acaba çocuklarım, ne haldedir?” endişesini duymamıştır. Çünkü çocuklarının başında altı çocuk annesi saliha bir kadın olan, hanımı Sevde (ra) vardır.

Âişe validemiz onun hakkında şöyle buyurmuştur: “Benim kadınlardan en çok benzemeyi sevdiğim, arzuladığım Sevde bint Zem’a’dır. Tek bir kusuru varsa o da biraz asabi/hiddetli olmasıdır.”(22)

Sevde validemiz, Miladi 644 yılında 68 yaşında Medine de vefat etmiştir.

22. Ed-Dımaşkî, Subul el-Hudâ ve’r-reşâd fî sireti Hayri’l-İbâd, c. XI, s. 222
Daha yeni Daha eski