Meymune bint-i Haris (r.anha)

Meymune bint-i Haris (r.anha)

Hz. Meymûne’nin asıl ismi “Berre” idi. Kız kardeşlerinden Ümmü’l-Fadl, Pey­gam­berimizin amcası Hz. Abbas’la, diğer kardeşi Esmâ ise Peygamberimizin amcasının oğlu Hz. Câfer’le evli idi. Re­sû­lul­lah bu üç kız kardeşe “mümin kar­deşler” ismini vermişti. Hz. Meymûne, kocasının vefatıyla dul kalmıştı. Hz. Ab­bas, Peygamberimizin Hz. Meymûne’yi nikâhlamasını çok arzu ediyordu. Bu sebeple Peygamberimizi her gördüğünde onu metheder, yüksek ahlak ve fazile­tinden bahsederdi.

Peygamberimiz umre için Mekke’ye gidiyordu. Cuhfe mevkiinde istirahat için mola verdiğinde Hz. Abbas yanına geldi ve Peygamberimizden Hz. Mey­mûne ile evlenmesini istedi:

“Yâ Re­sû­lal­lah! Meymûne bint-i Hâris dul kaldı. Onu nikâhlasanız olmaz mı?” Peygamber Efendimiz, sevgili amcasının teklifini kabul etti. Amcası onun bu kararına çok sevindi.

Hz. Meymûne validemiz de Peygamberimizin kendisiyle evlenme isteği­ne çok sevindi. Haberi aldığı sırada bir devenin üzerinde bulunuyordu. Sevin­cinden, “Deve de, üzerindeki de Re­sû­lul­lah’ındır!” diyerek memnuniyetini açık­ladı.

Hz. Meymûne’nin nikâhını Hicret’in 7. yılında 400 dirhem mehir karşılı­ğında Hz. Abbas kıydı. Bu, Peygamberimizin son evliliğiydi.

Hz. Meymûne validemiz, Hicret’in 56. yılında 80 yaşındayken vefat etti.

Al­lah ondan razı olsun! [1]

[1]Tabakât, 8: 120, 123; el-İsâbe, 4: 412-413.
Daha yeni Daha eski