Namaz Kılarken Yapılan Hatalar

Namaz Kılarken Yapılan Hatalar

Namaz bir müslüman için ibadetlerin en üstünü sayılır. İslam’ın beş şartından biri olan, günün belli vakitlerinde ve abdest alınarak yerine getirilen ibadettir. Bu kadar öenmli olan bir ibadette namaz kılarken yapılan hatalar bulunmaktadır.

Bu yazımızda namaz kılarken istemeden de olsa yapılan yanlışlıkları, eksiklikleri ve hataları yazmaya çalıştık.

“Kitaptan sana vahyedilenleri oku, namazı özenle kıl. Kuşkusuz namaz hayâsızlıktan ve kötülükten meneder. Allah’ı anmak her şeyden önemlidir. Allah yaptıklarınızı bilir.” (Ankebût Suresi – 45. ayet)

Namaz Kılarken En Çok Yapılan Hatalar:

1. Namazda sağa sola bakmak, bakışları kaldırmak: Namaz kılarken bakışlarımızı yukarı kaldırmak, sağa sola bakmak doğru değildir. Namaz kılarken gözlerimiz secde yaptığımız yere doğru bakmalıdır.

Peygamber Efendimiz (S.a.v.) şöyle buyurdu: “Bazı kimselere ne oluyor ki, namazlarında gözlerini semaya dikiyorlar?”

“Ya bundan vazgeçerler, ya da gözlerinin nuru alınır da kör olurlar” (Buhari, Ezan 92)

2. Namazdaki rükunları çok hızlı yapmak: Namazın farzlarından olan rüku, secde, son oturuş (Kade-i ahire) gibi hareketlerin tam olarak yapılmaması doğru değildir. Örneğin namazın sonunda “Ettehiyyatü” duasını okuyacak kadar oturmak farzdır.

Peygamber Efendimiz (S.a.v.) şöyle buyurdu: “İnsanların hırsızlıkta en ileri olanı, kendi nama­zından çalan kimsedir.”

“Rukünu ve secdesini tam yapmaz. Bu namazdan çalmaktır. İnsanların en cimrisi de selam (verip alma) da cimri davranandır.” buyurdu. (Müsned-i Ahmed b. Hanbel, III/70)

3. Secdede ayakları kaldırmak ve burnu yere değdirmemek: Secde yapıldığında burnumuzu yere değdirmeden sadece alnımızı değdirerek secdeden kalkmak doğru değildir. Aynı şekilde secde yaptığımızda ayaklarımızı yerden kaldırmak yanlıştır. Halbuki secde namazın içindeki farzlardan olup ayak, diz ve ellerimizle beraber alnımızı ve burnumuzu yere koyarak kapanmaktır.

Peygamber Efendimiz (S.a.v.) şöyle buyurdu: “Ben biri alın, alnını gösterirken eliyle burnunu da işaret etti iki el, iki diz, iki ayakuçları olmak üzere yedi kemik üzere secde etmekle emrolundum. Namaz kılarken elbiseyi ve saçları toplamaktan da yasaklandım!” (Buhari 806)

4. Secdede kollarımızı tamamen yere değdirmek: Erkekler secde yaparken dirsekler yere değmeyecek ve vücuda yapışık olmayacak. Bayanlarda ise dirsekler yere değecek ve vücuda yapışık olacak. Erkeklerinde secdede kollarını tam olarak yere değdirmesi doğru değildir.

Peygamber Efendimiz (S.a.v.) şöyle buyurdu: “Secdede itidal ediniz! Biriniz kollarını secdede köpeğin kolunu yayması gibi yaymasın!” (Buhari 812)

5. Namazda kıyafetlerimizi düzeltmek: Namaz kılanın elbisesiyle, sakal ve bedeniyle meşgul olması, yani bu kısımlara dokunup oynaması mekruhtur. İhtiyaç olmaksızın fazla hareket namazı bozar. Namaz kılarken yapılan hatalar dan biridir. Burada zaruret olursa örneğin kıyafetinizin takıldı ve rükunları yapmanıza engel olduysa onu düzeltebiliriz, bu hareket namazımızı bozmaz.

Peygamber Efendimiz (S.a.v.) şöyle buyurdu: “Namaz kılarken taşları gidermek­le meşgul olma. Ama herhalde onları gidermek istiyorsan bir tek defa elini dokundur.” (El-Cemaat)

6. Rükuda tam olarak eğilmemek:
Erkekler rükuya eğilirken bel yerle paralel olacak şekilde düz tutulur, bacak ile kollar gergin olur ve gözler ayak uçlarına bakar. Dizler bükülmeden dik tutulur. Bayanlarda ise baş sırt hizasına gelmeyecek kadar az eğik, dizler ile dirsekler hafif bükük olur. El parmak aralarını açmazlar ve dizlerini tutmazlar, sadece ellerini dizin üzerine gelecek şekilde baldıra koyarlar. Erkeklerinde rükuda tam olarak eğilmemesi doğru değildir.

Peygamber Efendimiz (S.a.v.) şöyle buyurdu: “Rükû ve secdede belini tam doğrultmayan kişinin namazı yeterli değildir!” (İbni Hibban 1892)

7. Cemaatle namaz kılarken yapılan bazı hatalarda şöyle: İmamdan önce hareket etmek, namaz kılanın önünden geçmek, saflar arası boşluk bırakmak, safları düzgün tutmamak.
Daha yeni Daha eski