Kelime-i Tevhid ve Kelime-i Şehadet

Kelime-i Tevhid ve Kelime-i Şehadet

Kelime-i Tevhid ve Kelime-i Şehadet; imanın ve islamın özünü teşkil eden iki ifadedir aslında. Kelime i şehadet islamın 5 şartından ilkidir; Kelime i tevhid ise şehadetten daha kısa anlamda kullanılan, Allah’ın varlığını “La ilahe illallah” ve Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamber olduğunu şehadette olduğu gibi kabul eden bir cümledir.

Kelime-i Tevhid
“La İlahe İllallah, Muhammedün Resulullah”
Kelime-i Tevhid’in anlamı
“Allah’tan başka İlah yoktur. Hz. Muhammed (s.a.v.) Allah’ın Peygamberidir”


Peygamber Efendimiz (S.a.v.); “Benim ve diğer Peygamberlerin dediği en üstün şey, La ilahe illallah sözüdür.” (Tirmizi)

Kelime-i Şehadet getirmek:
“Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü”
Kelime-i Şehadet’in anlamı:
“Ben şehadet ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki, Hz. Muhammed (s.a.v.) O’nun kulu ve resulüdür.”


Peygamber Efendimiz (S.a.v.); “İslam, Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasulü olduğuna şehadet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekatı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkan bulduğun zaman Kâbe’yi ziyaret etmendir.” (Müslim)

Anlam olarak baktığımızda Kelime i Şehadet ve Kelime i Tevhid de aynı manaya gelmektedir. Ama Kelime-i Şehadette, şehadet kelimesinden de anlaşılacağı gibi “Ben şehadet ederim ki, (Yani görmüş gibi bilirim ve bildiririm ki)” anlamına gelen bir ifade vardır.

İkisinin de fazileti çoktur, biz müslümanlar her fırsatta, Allah’ı zikrederken, dua ederken, normal hayatımızda tevhid ve şehadeti söylemeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Allah’ın varlığını ve tek olduğu, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) de Rabbimizin kulu ve peygamberi olduğunu, dilimizden ve kalbimizden eksik etmemeliyiz.

Kelime i Tevhid Hadisleri

Kelime-i Tevhid yani “La ilahe illallah” ile ilgili bir çok hadis i şerif bulunmaktadır. Bu hadisler göre bunu zikretmenin ne kadar çok fazileti olduğunu anlayabiliriz.

“La ilahe illallah demek 99 belayı önler. Bunun en aşağısı sıkıntıdır.” (Deylemi)

“İhlasla La ilahe illallah diyen Cennete girer. İhlasla söylemek, söyleyeni haramlardan alıkoymasıdır.” (Taberani)

“Benim ve diğer Peygamberlerin dediği en üstün şey, La ilahe illallah sözüdür.” (Tirmizi)

“La ilahe illallah Cennetin anahtarıdır.” (İbni Ahmed)

“La ilahe illallah diyen, sözünde sadık ise, bütün günahları affedilir.” (İ.Gazali)
Daha yeni Daha eski